Vad är en depression?

Alla barn kan vara ledsna, det tillhör barndomen. Men när detta går över till att barnet inte vill gå till skolan eller göra saker som hen vanligtvis tyckt om finns risken att barnet har drabbats av en depression. Antingen ser du det som förälder, eller så märker skolan av det, att barnet är frånvarande och inte som "vanligt"

 

Sjukdomen depression innebär mer än att bara vara ledsen, kognitiva och kroppsliga symptom förekommer alltid. Kognitiva symptom betyder barnets sätt att tänka, att bearbeta information och sinnesuttryck. Ibland märker inte föräldrar av att barnet är deprimerat utan antar att det är trotsåldern eller början på puberteten, detta kan leda till att barnet får stora problem i vuxenlivet. En obehandlad depression kan leda till att barnet väljer att begå självmord, eller väljer att leva i exil från samhället när barnet blir en vuxen person. 

 

Så, hur vet man att barnet är deprimerat? Innan du väljer att boka en tid på BUP kan du kolla på symptomen nedan, känner du att barnet upplever detta? Om du är osäker bör du söka vård ändå, det är för ditt barns bästa.

 

Diagnostic and statistical manual of mental disorders definierar ett antal kriterier för att en person ska ha en egentlig depression. Minst fem av symptomen ska ha förekommit under samma två veckors period.

 
  • “Nedstämdhet under större delen av dagen, så gott som dagligen, vilket bekräftas antingen av personen själv (t ex känner sig ledsen och tom) eller andra (t ex ser ut att vilja gråta) Obs: Hos barn och ungdomar kan irriabillitet förekomma.

  • Klart minskat intresse för eller minskad glädje av alla, eller nästan alla, aktiviteter under större delen av dagen, så gott som dagligen (vilket bekräftas av personen själv eller andra)

  • Sömnstörning (för lite eller för mycket sömn nästan varje natt).

  • Psykomotorisk agitation eller hämning så gott som dagligen (observera för omgivningen och inte enbart en subjektiv upplevelse av rastlöshet eller tröghet)

  • Svaghetskänsla eller brist på energi så gott som dagligen.

  • Känslor av värdelöshet eller överdriva eller obefogade skuldkänslor (vilket kan ha vanföreställningskaraktärer) nästan dagligen (inte enbart självförebråelser eller skuldkänslor över att vara sjuk)

  • Minskad tanke- eller koncentrationsförmåga eller obeslutsamhet så gott som dagligen (vilket bekräftas av personen själv eller andra)

  • Återkommande tankar på döden (inte enbart rädsla för att dö), återkommande självmordstankar utan någon särskild plan, gjort självmordsförsök eller har planerat för självmord.”(http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/2/omvardnad_depression_1999/SSF_depres_bil2.pdf DSM manualen)

     

    DSM manualen är en handbok som uppdateras kontinuerligt, den är skriven av psykologer och är den handbok psykologer använder sig av i nästan alla länder för att ställa diagnoser. Den används exempelvis på Barn och ungdomspsykiska mottagningen BUP. 

     

    Då denna bloggen inriktar sig på barn mellan 6-12 år gamla så har jag valt att undersöka hur många barn i den åldern som faktiskt blir diagnoserade med depression. 2% av alla barn i Sverige drabbas av en depression i åldern 6-12, men statistiken täcker bara dom som blir diagnoserade, inte dom barnen som upptäcker det senare i livet.

     

    2% kan låta lite, men 31 depcember 2013 fanns det 754 798 barn i denna åldersgruppen, 7000 av dessa beräknas lida av depression..

    Depression innan puberteten är lika vanligt hos flickor som pojkar. 

     

     

Allmänt | |
#1 - - Johanna Johnsson:

Hej! Vilken bra och nödvändig blogg du driver, har själv barn i åldrarna 8 och 10 år och har inte upplevt att det finns någon bra källa till depression hos barn, så fortsätt med din blogg!
MVH Johanna

Svar: Man tackar, jag kämpar på!
depressionhosbarn.blogg.se

#2 - - Maria:

Bra blogg, när kommer nästa inlägg?

Svar: Det kommer!!
depressionhosbarn.blogg.se

#3 - - Korvass:

hej, har du ansvar för annonserna i bloggen??

Svar: nej tyvärr inte.
depressionhosbarn.blogg.se

#4 - - jesper:

bra blogg

Svar: Tack
depressionhosbarn.blogg.se

Upp